20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen
Home Vochtprobleem Houten vloeren en lucht drogen met ontvochtigers
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
011-515389 info@airsain.be
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Houten vloeren en lucht drogen met ontvochtigers

De ideale ontvochtiger voor uw houten vloer vindt u bij AirSain!

Te veel vocht veroorzaakt schade aan houten vloeren

De hoeveelheid vocht in huis heeft een grote invloed op houten vloeren. Een houten vloer zet uit bij grote hoeveelheden vocht in de lucht. Bij een hoge luchtvochtigheid neemt een houten vloer vocht op uit de lucht. Door deze vochtopname veranderen de eigenschappen van hout met uitzetten tot gevolg. Een vochtig huis kan ook schimmelgroei en houtrot met zich meebrengen.

Uitzetten houten vloer, schade door vocht

Tijdens warme, vochtige weersomstandigheden zetten houten vloeren uit. De houtvezels zwellen als het ware door de opname van vocht. In houten vloeren, zoals parketvloeren en planken vloeren, treedt werking op door de uitzetting. Hierbij zijn grote krachten gemoeid. Door uitzetting onder invloed van vocht kan een houten vloer klem komen liggen tegen muren of kozijnen.De werking van een houten vloer kan dermate groot zijn dat planken uit de vloer worden gedrukt. De vloer tracht op deze wijze spanning kwijt te raken. Aanzienlijke vochtschade is hiermee een feit.

Luchtvochtigheid meten voorkomt vochtschade aan houten vloeren

Houten vloeren kunnen ernstig beschadigen door de aanwezigheid van teveel vocht in huis. We adviseren om het verloop van de luchtvochtigheid in huis goed te bekijken. De luchtvochtigheid ligt tussen 50 en 60 % RV bij ideale omstandigheden voor houten vloeren. Bij deze luchtvochtigheid werken houten vloeren het minst. De luchtvochtigheid kunt u eenvoudig bijhouden met behulp van een vochtmeter, ook wel hygrometer genoemd. Op de hygrometer kunt u de relatieve vochtigheid in de lucht aflezen. Bij teveel vocht in de lucht adviseren we om een hoeveelheid vocht uit de lucht te verwijderen om vochtschade aan houten vloeren te voorkomen. Een vochtmeter waarschuwt u tijdig voor slechte omstandigheden voor uw houten vloer.

Waterschade en lekkage funest voor houten vloer

De werking van houten vloeren is niet afhankelijk van de leeftijd van de vloer. Hout is een natuurlijk materiaal dat altijd blijft werken onder invloed van vocht. Ook kunnen houten vloeren uitzetten door eventuele waterschade. Vloerdelen nemen door bijvoorbeeld lekkages veel vocht op met de bekende uitzetting tot gevolg.

Tips bij leggen houten vloer, parketvloer, laminaatvloer

De werking van houten vloeren is ook afhankelijk van de gebruikte houtsoort. Ongeacht de houtsoort dienen vloerdelen te acclimatiseren alvorens de vloer wordt gelegd. Ongeveer één week voor het leggen van de vloer dienen de houten planken in de ruimte worden opgeslagen. Hierdoor onstaat een vochtevenwicht tussen de planken en de lucht (én ondervloer, wanden, materialen etc.) in de ruimte. Hierdoor neemt de kans op vochtschade aan uw nieuwe vloer af.

Een luchtontvochtiger voorkomt uitzetting van een houten vloer

Indien u in een vochtige omgeving woont waardoor de luchtvochtigheid in huis vaak te hoog is, adviseren we het gebruik van een luchtontvochtiger. Naast uitzetting van de houten vloer kan te veel vocht in huis ook schimmelvorming en houtrot veroorzaken. Dit heeft zeer nadelige invloed op de gezondheid.

Luchtontvochtigers voor drogen van een houten vloer

Te veel vocht in de lucht waardoor een houten vloer omhoog komt? Volgende luchtontvochtigers voorkomen vochtschade bij uw parketvloer, laminaatvloer of planken vloer, zie: Kleine luchtontvochtigers en professionele luchtontvochtigers voor drogen van houten vloeren.

We hebben gezien dat het beheersen van vocht in huis van groot belang is om lang te genieten van een hoogwaardige houten vloer. Controleer zelf de omstandigheden in huis door de luchtvochtigheid te meten met een vochtmeter. Bij te vochtige omstandigheden bieden luchtontvochtigers een passende oplossing.

 

 

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen

AirSain voor gezonde lucht

AirSain biedt oplossingen voor een breed scala aan problemen op het gebied van binnenluchtkwaliteit.
“Snel bestellen en zeer snel geleverd!”
Irma
“Telefonisch zeer goed advies gekregen. Dank!”
Peter
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
011-515389 info@airsain.be
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies