Home Luchtkwaliteit Vochtprobleem Luchtvochtigheid Piano Orgel Gitaar Harp Viool Cello
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
011-515389 info@airsain.be
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Luchtvochtigheid Piano Orgel Gitaar Harp Viool Cello

Muziekinstrumenten en luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid en temperatuur

In een ruimte waar muziekinstrumenten staan opgesteld of worden opgeslagen, streeft men naar een constante luchtvochtigheid en temperatuur. Vanwege grote variaties in het binnenklimaat raken muziekinstrumenten ontstemd en in het ergste geval raken ze zelfs beschadigd door het krimpen en het uitzetten van het hout. Een stabiele luchtvochtigheid en temperatuur is nodig voor constante prestaties, hetgeen het speelplezier ten goede komt.

Ontstemd en schade

Gedurende de vier seizoenen kan de luchtvochtigheid binnen grote verschillen vertonen. In een vochtige herfst 80% luchtvochtigheid en in een droge winter 30% luchtvochtigheid zijn geen uitzonderlijke waarden. Een natuurlijk materiaal zoals hout zet uit wanneer de omgevingslucht vochtig is, en krimpt bij een lage luchtvochtigheid. Een delicaat muziekinstrument zoals bijvoorbeeld een piano, vleugel, orgel, harp, gitaar of viool raakt hierdoor ontstemd. De afstelling van toetsen en de spanning van snaren kan wijzigen bij verschillen in luchtvochtigheid in een ruimte. Bij sterk wisselende omstandigheden kunnen klankkasten en houten onderdelen zelfs scheuren door het uitzetten en krimpen van het hout.

Muziekinstrumenten en luchtbevochtigers

In de winter kan de luchtvochtigheid binnen sterk dalen. De omgevingslucht bevat weinig vocht omdat het koud is, en door gebruik van de verwarming zal de vochtigheidsgraad nog verder dalen. Maar ook in de zomer kan de luchtvochtigheid in een binnenruimte sterk dalen, namelijk door de werking van een airco-installatie. Dit zijn duidelijk geen ideale omstandigheden voor muziekinstrumenten.

Bij dergelijke droge omstandigheden verhoogt een luchtbevochtiger de luchtvochtigheid tot een gewenste waarde. De meest geschikte luchtbevochtigers voor het conditioneren van muziekinstrumenten zijn Luchtwassers en Koudwaterverdampers. Wanneer de luchtbevochtiger wordt ingeschakeld op een vochtigheidsgraad van 50%, schakelt deze automatisch uit als deze luchtvochtigheid is bereikt. Daalt de luchtvochtigheid opnieuw? Dan schakelt de luchtbevochtiger automatisch weer aan. Op deze wijze blijft een constante luchtvochtigheid gehandhaafd. De bevochtiger moet hiervoor wel uitgerust zijn met een ingebouwde hygrostaat, of worden aangesloten op bijvoorbeeld een Hale stekkerhygrostaat of MioStar stekkerhygrostaat.

Muziekinstrumenten en luchtontvochtigers

In de zomer, herfst, maar ook in een natte winter, kan de luchtvochtigheid binnen sterk oplopen. De vochtige lucht doet het hout van de muziekinstrumenten uitzetten met opnieuw problemen met de klankkleur en beschadigingen als resultaat. Een luchtontvochtiger verlaagt de luchtvochtigheid, en is ook in staat om de ideale luchtvochtigheid te handhaven bij aanhoudend vochtige omstandigheden. Ook nu geldt dat een ingebouwde hygrostaat of een stekkerhygrostaat nodig is om de luchtvochtigheid automatisch te regelen. Er kan natuurlijk ook gekozen worden voor handmatige bediening, maar dit vergt veel aandacht van de gebruiker. Luchtontvochtigers zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar.

Benieuwd naar de luchtvochtigheid in uw omgeving? Met een hygrometer meet u snel en eenvoudig de luchtvochtigheid. U weet het hele jaar door hoe hoog of hoe laag de luchtvochtigheid is.

Meer lezen over droge lucht en vochtige lucht?

Bij AirSain vindt u voor elke ruimte de geschikte luchtbevochtiger of luchtontvochtiger!

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen