Adiabatische koeling

Sorteer op:

Adiabatische koeling is een effectieve manier van koeling voor grote professionele en industriële ruimtes. Tegen lage kosten wordt een aantrekkelijke daling van de omgevingstemperatuur gerealiseerd. Adiabatische koeling toepassen betekent goedkoop, efficiënt en flexibel koelen. Het riante assortiment adiabatische koelers van AirSain biedt keuze uit uiteenlopende modellen van diverse A-merken luchtkoeling.


Lees meer

Hoe werkt adiabatische koeling?

Bij adiabatische koeling zijn bevochtigingspads het verdampingsmedium. De pads bevinden zich naast elkaar in de luchtkoeler. Vers water wordt door de pads gevoerd waardoor ze water opnemen dat voor verdamping dient. Een ventilator zuigt warme omgevingslucht uit de ruimte aan en voert deze door de bevochtigingspads. De warmte uit de lucht wordt gebruikt om het water in de pads te verdampen. Door dit proces kan de temperatuur van de uitstromende omgevingslucht tot wel 8°C dalen, dit is afhankelijk van de omstandigheden in de ruimte zoals de op dat moment geldende luchtvochtigheid. Adiabatische koeling heeft het hoogste rendement bij droge, warme omstandigheden. De condities voor verdamping van water, dus voor koeling door verdampingswarmte aan de lucht te onttrekken, zijn dan optimaal.

Aantrekkelijke wijze van koelen

De lage proceskosten van adiabatische koeling zijn een belangrijke reden waarom men tot aanschaf van dit type klimaatbeheersing besluit. Om een verlaging van temperatuur in een grote hal te realiseren verbruikt adiabatische koeling aanzienlijk minder energie dan een airco-installatie in dezelfde hal dat zou doen. Koeling door airconditioning is minder gevoelig voor de omstandigheden in het binnenmilieu dan adiabatische koeling. Maar de lage aanschafprijs, de lage proceskosten, de flexibele inzetbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van adiabatische koeling maken het een populaire vorm van koeling.

Waar is adiabatische koeling succesvol?

Plaatsen waar adiabatische koeling succesvol voor daling van de temperatuur zorgt zijn: werkplaatsen, magazijnen, productiehallen, bedrijfsruimtes, datacenters, sportzalen, hangars en andere grote binnenruimtes. Adiabatische koelers passen prima in een professionele omgeving. De koelers zijn robuust maar makkelijk te hanteren.

Stationaire adiabatische koelsystemen zijn verkrijgbaar voor plaatsing op daken en tegen gevels. Diverse adiabatische systemen zijn zodanig uit te voeren dat montage op elke plaats tot de mogelijkheden behoort. Zo is er bijvoorbeeld keuze uit koelers met de luchtuitlaat aan de onderzijde en koelers met de luchtuitlaat aan de zijkant.

Verrijdbare adiabatische koelunits brengen direct verkoeling in dat deel van de ruimte waar ongemak van hitte het meest aanwezig is. De mobiele adiabatische koelers brengen verkoeling in de nabijheid van werknemers zodat werkomstandigheden zelfs bij hoge temperaturen verantwoord blijven. In bedrijfsruimtes waar machines extra warmte genereren, fungeert adiabatische koeling als milieuvriendelijk middel om de temperatuur in de hal te doen dalen.