Luchtbevochtigers

Sorteer op:

Met een luchtbevochtiger verhoogt u de luchtvochtigheid in uw huis, kantoor of bedrijfspand. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 50% en 60%. Te droge lucht kan leiden tot lichamelijke klachten, maar ook tot schade aan houten meubels en vloeren. Bij AirSain heeft u keuze uit een ruim assortiment luchtbevochtigers van diverse bekende merken. We hebben kleine bevochtigers voor de slaapkamer en de woonkamer, maar ook grote bevochtigers voor professioneel of industrieel gebruik.


Lees meer

Voorkom klachten door droge lucht

Als de luchtvochtigheid in een ruimte te laag is, kan dat leiden tot lichamelijke klachten zoals droge ogen, een droge huid, hoofdpijn, een verstopte neus, huidklachten, vermoeidheid en keelirritatie. Griep- en verkoudheidsvirussen verspreiden zich makkelijker door droge lucht, waardoor u sneller ziek wordt. Naast gezondheidsklachten kan bij een te lage luchtvochtigheid ook schade ontstaan aan vloeren en meubelen, muziekinstrumenten en andere houten elementen in huis.

De oorzaken van droge lucht

De centrale verwarming, kachel of vloerverwarming in woningen, kantoren en bedrijven drogen de lucht enorm uit. Dat komt doordat we met dit soort verwarming alleen warmte de ruimte in brengen, maar geen extra vocht. Door de extra warmte verdampt het vocht in de ruimte en wordt het te droog binnen. Ook de steeds betere isolatie van gebouwen heeft een nadelig effect op de luchtvochtigheid in een ruimte. Er komt namelijk geen nieuw vocht het huis binnen doordat we alle hoekjes en gaatjes dichtgemaakt hebben. De enige manier om de luchtvochtigheid te verhogen is dus om zelf voor extra vocht te zorgen.

Luchtvochtigheid verhogen

Luchtbevochtigers zijn de ideale oplossing om de luchtvochtigheid te verhogen. Ze verhogen de relatieve luchtvochtigheid in een ruimte door water te verdampen of te vernevelen. Dat gebeurt tegenwoordig niet meer door als een waterkoker stoom de ruimte in te blazen, maar het gaat veel natuurlijker. Met een luchtwasser of een koudwaterverdamper komt er helemaal geen stoom meer aan te pas. Hierdoor voorkom je dat de ruimte te nat wordt en dat er condens en schimmelvorming ontstaat. Veel moderne luchtbevochtigers meten zelf de luchtvochtigheid in huis en houden die stabiel op een gezond niveau.

Soorten luchtbevochtigers

Er zijn 4 verschillende soorten luchtbevochtigers:

  • Luchtwassers: Luchtwassers zorgen voor het bevochtigen van lucht door middel van natuurlijke verdamping van water. De luchtvochtigheid wordt verhoogd met behulp van schijven die door een waterreservoir draaien. Hierdoor wordt het vocht zeer gelijkmatig verdeeld. Met dit soort luchtbevochtigers is te veel bevochtigen niet mogelijk, waardoor er geen condens en schimmelvorming kan ontstaan. 
  • Koudwaterverdampers: Koudwaterverdampers verhogen de luchtvochtigheid ook door natuurlijke verdamping van water, in dit geval met behulp van een verdampingsfilter. Droge lucht wordt aangezogen en door het vochtige filter gevoerd, waarna de vochtige lucht weer met een hogere vochtigheid in de ruimte terug komt. Ook met deze luchtbevochtigers is te veel bevochtigen niet mogelijk. 
  • Stoombevochtigers: Een stoombevochtiger kookt het water dat in een waterreservoir zit en brengt het vocht als waterdamp de ruimte in. De temperatuur van de lucht stijgt hierdoor ook. Dit is een vorm van luchtbevochtiging die veel energie vraagt, dus het is met name geschikt voor kortstondig bevochtigen. 
  • Ultrasone luchtbevochtigers Een ultrasone luchtbevochtiger zorgt voor snelle, directe bevochtiging. Het water in de ultrasone bevochtiger wordt in beweging gebracht door een trilplaatje waardoor een zeer fijne waternevel (microfijne druppeltjes) ontstaat.

Luchtbevochtigers voor grote ruimtes

Voor bevochtiging van een grote ruimte bieden wij vaste luchtbevochtigers. Deze bevochtigers hebben een vaste aansluiting op de waterleiding en zijn voorzien van hygrostaat of timer.

Grootschalig lucht bevochtigen in een bedrijfsruimte, magazijnruimte, kantoorruimte, winkel of kas? Hiervoor bieden we bij AirSain een ruime keuze industriële luchtbevochtigers aan.