20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen
Home Vochtprobleem Dauwpunt en condens
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
011-515389 info@airsain.be
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Dauwpunt en condens

Dauwpunt, wat is het?

De temperatuur waarbij condensatie optreedt bij gelijkblijvende dampdruk, wordt het dauwpunt genoemd. Op het dauwpunt is de lucht met waterdamp verzadigd, de relatieve vochtigheid is dan 100%. Wanneer bij deze luchtvochtigheid extra vocht in een ruimte aanwezig is of vrijkomt, treedt condensvorming op. De lucht kan dit extra vocht niet opnemen in de vorm van waterdamp waardoor het vocht zich afzet op koude oppervlakken in een ruimte, met condensproblemen tot gevolg.

Relatieve vochtigheid en temperatuur

Indien sprake is van een hoge relatieve vochtigheid in een ruimte kan bij een lichte daling van de temperatuur al condensvorming ontstaan. Bij een hoge luchtvochtigheid is het dauwpunt dus snel bereikt. Het omgekeerde geldt ook. In een koude ruimte moet men ook alert zijn op de vochtigheidsgraad omdat het dauwpunt vanwege de lage temperatuur snel bereikt wordt, koude lucht kan immers minder vocht bevatten dan warme lucht. Om problemen met condens te voorkomen is het raadzaam de relatieve vochtigheid wat lager te houden.

Dauwpunt en condensatie

Bij diverse bedrijfsprocessen speelt het dauwpunt een grote rol. Bijvoorbeeld tijdens schilderen, spuiten en het aanbrengen van coatings moet men de temperatuur en relatieve vochtigheid in een bedrijfsruimte nauwgezet volgen. Door extra vocht in de lucht, of een lichte daling van de temperatuur kan condensatie optreden. Het condensvocht is funest voor de kwaliteit van spuitwerk, schilderwerken en coatings. Het gewenste afwerkingsniveau wordt niet bereikt door de inwerking van condensvocht. Met name in automotive, jachtenbouw en spuiterijen wordt geïnvesteerd in vochtbeheersing zodat kwaliteit gegarandeerd kan worden. AirSain levert zowel luchtontvochtigers als industriële luchtdrogers waarmee condensatie wordt voorkomen.

Meer lezen over relatieve vochtigheid?

Oplossingen voor condensproblemen vindt u bij AirSain!

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen

AirSain voor gezonde lucht

AirSain biedt oplossingen voor een breed scala aan problemen op het gebied van binnenluchtkwaliteit.
“Niet alleen een zeer uitgebreide keuze maar ook top producten”
Bert V.
“Zeer correct advies gekregen. Dank!”
Piet
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
011-515389 info@airsain.be
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies