Beste luchtreiniger

Wat zijn de beste luchtreinigers van 2024?  Wij hebben voor u alle luchtreinigers ingedeeld in categorieën en per categorie de beste luchtreiniger geselecteerd. De lijst met luchtreinigers is samengesteld door het AirSain team. Gebaseerd op meer dan 20 jaar know how en ervaringen van onze klanten, presenteren wij u deze lijst met de beste modellen luchtreinigers.

Onafhankelijke beoordeling van de beste luchtreinigers

AirSain is zelf distributeur en importeur van alle goede luchtreinigers op de markt. Wij zijn daarom in staat de overeenkomsten en verschillen tussen luchtreinigers perfect aan te geven. Onze kennis hebben we gedurende 20 jaren zorgvuldig opgebouwd. Als nummer 1 luchtreiniging specialist van de Benelux bieden wij alle vooraanstaande merken luchtreinigers op onze site aan. Onze medewerkers hebben dagelijks intensief contact met klanten om de luchtreiniger ervaringen te delen. We beoordelen de luchtreinigers op basis van prestaties, betrouwbaarheid, duurzaamheid, gebruiksvriendelijkheid en energieverbruik. Dit zodat we een oprecht advies kunnen bieden aan onze klanten.

De combinatie van onze jarenlange expertise en de ervaringen van onze klanten, heeft geresulteerd in onderstaande lijst met de beste luchtreinigers van 2024.

Beste luchtreiniger met ionisator

De beste luchtreiniger met ionisator is de Sharp KC-D50EUW, een Plasmacluster luchtreiniger en luchtbevochtiger in één apparaat. De luchtreiniger zuivert de lucht met behulp van filters en de populaire Sharp Plasmacluster technologie. De Sharp KC-D50EUW verspreidt onzichtbare plasmacluster ionen in uw kamer. Deze gaan een verbinding aan met verontreinigingen zoals virussen, bacteriën, tabaksrook en schimmels. De deeltjes worden direct in de lucht onschadelijk gemaakt. Fijnstof, pollen, stof, allergenen van huisdieren en andere verontreinigingen verwijdert hij met zijn HEPA filter.

Beste luchtreiniger met UVC

Klein maar fijn! De Eeese Freia is een rijk uitgevoerde luchtreiniger met een aantrekkelijke prijs. Met zijn UV-C-lamp maakt hij in een handomdraai virussen en bacteriën onschadelijk. De Eeese Freia beschermt uzelf en uw gezin tegen ziekmakende virusdeeltjes en bacteriën in de lucht. Dit met behulp van de desinfecterende werking van het UV-C-licht. De Eeese Freia is verder uitgerust met een efficiënt 3-in-1 HEPA filter waarmee hij alle zwevende deeltjes en geuren verwijdert. De uitvoerige luchtreiniging combineert hij met een moderne Scandinavische look.

Beste professionele luchtreiniger

De Blueair 480i is de beste luchtreiniger voor professionele omgevingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kantoorruimte, vergaderzaal, praktijkruimte of leslokaal. De hoge CADR waarde en de metalen behuizing zijn belangrijke kenmerken om in aanmerking te komen voor de titel beste professionele luchtreiniger. De Blueair 480i heeft intelligente sensoren waardoor hij volledig automatisch de lucht kan reinigen. De aansturing is mogelijk via zijn moderne functietoetsen of via de Blueair Friend App. Zijn stille werking maakt de succesvolle toepassing in professionele ruimtes compleet.

Beste luchtreiniger voor hooikoorts

De luchtreiniger Airbi Guard is uw beste keuze om hooikoorts tegen te gaan. De compacte luchtreiniger maakt gebruik van een hoog efficiënt HEPA H13 filter waarmee hij alle allergenen uit de lucht haalt. De Airbi Guard is in te schakelen op een van zijn vaste standen of op zijn automatische stand. U komt thuis en er zijn veel pollen in de lucht, schakel de Airbi Guard even in op de hoogste stand. Is de lucht daarna vrij van pollen? Dan kunt u de Airbi Guard eenvoudig in zijn automatische stand zetten. De Airbi Guard is verrassend compleet uitgevoerd voor een luchtreiniger met deze afmetingen en bovendien handig te verplaatsen.

Beste luchtreiniger voor rooklucht

Zoals zijn naam al aangeeft, is de Blueair 405 Smokestop ontworpen voor het verwijderen van rooklucht. Zijn titel als de beste luchtreiniger tegen rook dankt hij aan zijn speciaal ontwikkelde Smokestop filter. Het filter werkt bijzonder effectief tegen geuren, rook, en vluchtige organische stoffen. Kunt u dan alleen rooklucht verwijderen met deze Blueair 405 Smokestop luchtreiniger? Zeker niet; zijn PM 2.5 filter verwijdert eenvoudig fijnstof, stof, pollen, schimmels en andere vuildeeltjes. Zijn ionisator versterkt de afbraak van rookdeeltjes en geuren, het maakt Blueair 405 Smokestop de perfecte rook luchtreiniger.

Beste luchtreiniger voor in de slaapkamer

Beste luchtreiniger voor uw slaapkamer is de Airbi Guard, ook in deze categorie voert de stijlvolle luchtreiniger de boventoon. Zijn nauwkeurige HEPA H13 filter houdt de lucht in de slaapkamer zeer schoon. Zijn bediening is helemaal af te stemmen op een goede nachtrust. De Airbi Guard heeft een lage stand voor stille luchtreiniging en zijn display is dimbaar. Wilt u de luchtreiniger liever helemaal uitschakelen nadat de lucht gezuiverd is? Met zijn timerfunctie ingesteld, schakelt hij tijdens de nacht uit als u in slaap bent gevallen. Als beste luchtreiniger voor uw slaapkamer heeft Airbi Guard vanzelfsprekend een zeer stille motor.

De beste luchtreiniger kiezen

AirSain helpt u bij het kiezen van de beste luchtreiniger! Als expert op het gebied van luchtreiniging geven wij advies voor de aanschaf van een luchtreiniger. Wij delen onze opgebouwde expertise met u, aangevuld met de ervaringen met luchtreinigers van onze klanten. Onderstaande punten helpen u op weg om de beste luchtreiniger te kiezen. Het zijn de belangrijkste aandachtspunten waarmee u een bewuste keuze kunt maken binnen het grote aanbod luchtreinigers op de markt.

Grootte van de ruimte (m²)

De afmetingen van een ruimte spelen een belangrijke rol bij de keuze van uw luchtreiniger. Het aantal vierkante meters waarvoor de luchtreiniger toegerust is, staat daarom vermeld bij elke luchtreiniger in het AirSain assortiment. Het aantal vierkante meters dat vermeld staat, is gebaseerd op een plafondhoogte van 2,5 meter. Is het plafond hoger? Kies dan voor de beste resultaten een luchtreiniger met een hogere capaciteit.

Geschikte capaciteit per soort ruimte; woonkamer, slaapkamer of kantoor

Waar gaat de luchtreiniger het meest gebruikt worden? Is dat in een woonkamer of in een slaapkamer? Dan heeft u voldoende aan een luchtreiniger met het aangegeven aantal vierkante meters waarvoor hij ontworpen is. Zijn er omstandigheden waarbij extra verontreinigingen in de lucht aanwezig zijn? Kies dan voor een model luchtreiniger met een overcapaciteit. Denk hierbij aan kamers waar gerookt wordt, een kamer met meerdere huisdieren of een kantoor dat aan een ruimte met printers grenst. In deze en soortgelijke situaties adviseren wij een luchtreiniger met extra capaciteit te nemen. Hierdoor gaat de lucht vaker door het apparaat, waardoor er dus intensiever wordt gereinigd. Neem een luchtreiniger met een hogere ventilatiecapaciteit - m3/uur -. Het totale volume lucht in de kamer wordt vaker door de filters van de luchtreiniger gevoerd. Voor de beste resultaten kunt u kiezen voor een luchtreiniger met meerdere reinigingstechnieken.

Soort luchtreiniger / Technieken: filters, ionisatie, UV-C

De luchtreinigers met verschillende filters zijn met afstand de meest populaire luchtreinigers. Door de aanwezigheid van deze filters kan dit type meerdere soorten verontreinigingen in de lucht verwijderen. Waar een standaard HEPA filter de norm is, bezitten veel luchtreinigers ook een HEPA filter van het type H11, H12, H13 of H14. Dit zijn HEPA filters met extra effectiviteit tegen de kleinste verontreinigingen in de lucht. Filter luchtreinigers bezitten vaak een actief koolstoffilter dat als geurfilter functioneert. Luchtreinigers van verschillende merken bezitten ook speciale filters waarvan het fotokatalytisch filter een voorbeeld is.

Een ionisator gebruikt geen filters, maar reinigt de lucht met zuiverende ionen. Een ionisator is een uitstekende luchtreiniger voor fijnstof. Diverse filter luchtreinigers zijn ook uitgerust met een ionisatie stand. De lucht wordt dan zowel door filters gezuiverd als door luchtzuiverende ionen.
De UV-C desinfectie techniek vinden we in een toenemend aantal luchtreinigers terug. Deze zuiveringstechniek bestrijdt de schadelijke werking van virussen en bacteriën. De UV-C techniek biedt extra werking tegen de aanwezigheid van ziekmakers in de lucht.
Speciaal voor luchtreiniging in professionele omgevingen bestaat er een groot aanbod aan professionele luchtreinigers. Kenmerkend voor deze luchtreinigers is de extra filtercapaciteit. Ze bezitten namelijk meer, of grotere filters dan een standaard luchtreiniger. De ventilatiecapaciteit is hoger zodat er per uur een grotere hoeveelheid omgevingslucht door de filters wordt gevoerd. Tenslotte is er extra aandacht besteed aan de stevigheid door de luchtreiniger te voorzien van een metalen behuizing in plaats van een kunststof behuizing.

Met of zonder bevochtiging

De lucht reinigen en tegelijkertijd bevochtigen is mogelijk als de luchtreiniger een bevochtigingsfunctie heeft. Na het vullen van de ingebouwde watertank zal de luchtreiniger bij inschakeling van de bevochtigingsfunctie ook de luchtvochtigheid verhogen. Luchtreinigers met bevochtiging zorgen voor extra comfort omdat schone lucht én een goede luchtvochtigheid belangrijk zijn voor een gezond binnenklimaat.

Automatische luchtreiniging: sensoren: stof, gas, vocht

Een luchtreiniger met één of meerdere sensoren kan zelf achterhalen of de lucht in een kamer vervuild is. Deze luchtreiniger heeft naast een aantal vaste standen ook een automatische stand, waarbij hij zijn werking afstemt op de informatie van de sensoren. Bij toename van de verontreinigingen in de lucht zal hij zijn ventilatorsnelheid verhogen zodat de omgevingslucht vaker per uur door de filters van de luchtreiniger wordt gevoerd. Is de lucht schoon, dan schakelt de ventilatorsnelheid automatisch terug. Luchtreinigers met een vochtsensor meten de luchtvochtigheid in de kamer. Wanneer de lucht te droog is, schakelt hij automatisch zijn bevochtigingsfunctie in.

Ventilatiecapaciteit (m³/uur)

De ventilatiecapaciteit van een luchtreiniger geeft aan hoeveel omgevingslucht het apparaat per uur kan reinigen. De maximale ventilatiecapaciteit is de capaciteit voor luchtreiniging in de hoogste stand. Als u de inhoud van de te reinigen kamer kent, weet u met de bijbehorende ventilatiecapaciteit van de luchtreiniger hoe vaak per uur het apparaat de hele inhoud lucht in de kamer door haar filters voert.

Plaatsing: op de vloer of op een kast, tafel of bureau

In principe zal voor luchtreiniging in een grotere kamer ook een groter model luchtreiniger benodigd zijn. Het benodigde volume van filtermaterialen is groter, dus moet de luchtreiniger grotere filters kunnen behuizen. Hiervoor komt u al snel bij een vloermodel luchtreiniger terecht, waarvan de meeste modellen verrijdbaar zijn. Bij een kleiner model luchtreiniger kunt u kiezen waar u de luchtreiniger plaatst. Een vaste en gelijkmatige ondergrond is een voorwaarde zodat de luchtreiniger altijd stevig staat.

Luchtkwaliteitsindicator

De luchtkwaliteitsindicator laat zien hoe schoon de lucht in de kamer is. Verschillende merken kennen elk hun eigen toepassing van de luchtkwaliteitsindicator. Soms is hij verwerkt als sfeervolle verlichting in de behuizing, soms als kleurcode op het display. Een luchtreiniger met WiFi heeft een app die veelal een luchtkwaliteitsindicator bevat. Niet alle luchtreinigers hebben een luchtkwaliteitsindicator, het is geen vereiste voor goede luchtreiniging. Met een luchtkwaliteitsindicator heeft u wel meer inzicht in de binnenluchtkwaliteit.

Bediening: digitaal of analoog

Veel luchtreinigers bezitten een display voor het aanpassen van instellingen en het aflezen van de actuele luchtkwaliteit. Met touch bediening zijn de digitale luchtreinigers vlot te bedienen, vaak bezitten ze ook een automatische werking. Een analoge luchtreiniger is met behulp van mechanische knoppen te bedienen, eventueel aangevuld met een afstandsbediening.

Uw luchtreiniger bedienen vanuit uw stoel of terwijl u achter uw bureau zit? Met de afstandsbediening schakelt u de luchtreiniger een tandje bij als dat nodig is. Een luchtreiniger met afstandsbediening is in de meeste gevallen ook op het apparaat zelf te bedienen met functietoetsen of via een display.
Luchtreinigers met WiFi zijn op afstand te bedienen via een app. U leest op afstand de actuele luchtkwaliteit in de ruimte af, waarna u net zo eenvoudig de instellingen van de luchtreiniger kunt aanpassen. Bediening via een app biedt ook uitkomst om een kamer van schone lucht te voorzien terwijl u niet thuis bent. U vertrekt van kantoor en wanneer u thuis komt is de lucht in huis schoon en fris. Omgekeerd kan natuurlijk ook. U gaat naar het werk en schakelt de kantoor luchtreiniger vanuit huis in, bij aankomst heeft u een comfortabele werkplek.

Energieverbruik (Min - Max)

Wat is het energieverbruik van de luchtreiniger in de laagste stand en in de hoogste stand? Dit is het (Min - Max) energieverbruik. Luchtreinigers zijn over het algemeen zuinig met energie. De aandrijving van de ventilator en zijn bedieningspaneel zijn de belangrijkste stroomgebruikers.

Geluidsniveau

Uw luchtreiniger is waarschijnlijk vaak ingeschakeld als u in dezelfde kamer aanwezig bent. Een luchtreiniger met een stille werking is daarom prettig. Fabrikanten hebben hier volop aandacht voor, nieuwe modellen worden steeds stiller. Hoe stil een luchtreiniger werkt, kunt u zien aan het aantal decibel (db) dat het apparaat produceert. In veel gevallen geeft de producent het geluidsniveau in de hoogste stand op. Bij een lagere stand zal het geluidsniveau lager zijn.

Nachtmodus voor stil lucht reinigen

's Nachts kunt u ongestoord slapen met de luchtreiniger ingeschakeld in de nachtmodus. In de nachtstand verlaagt de luchtreiniger zijn ventilatorsnelheid terwijl hij de luchtkwaliteit bewaakt. Hij dimt de verlichting, bijvoorbeeld van het display en de luchtkwaliteitsindicator. Terwijl de luchtreiniger geruisloos zijn werk doet, geniet u van uw nachtrust in een gezonde slaapkamer.

Onderhoudskosten: vervangingsfilters

Wat de kosten van een luchtreiniger na aanschaf zijn, hangt af van de frequentie waarmee de filters vervangen moeten worden, en de kosten van deze vervangingsfilters. De voorgeschreven wisseltijd wordt door de fabrikant aangegeven. Bij het gebruik van de luchtreiniger in een sterk vervuilde ruimte adviseren wij de filters wat vaker te wisselen voor het beste resultaat. In de handleiding van uw luchtreiniger wordt aangegeven of u de filters kunt reinigen waardoor u de levensduur van de filters verlengt. Het aanhouden van de reinigingsvoorschriften van uw luchtreiniger verbetert ook de algemene prestaties van het apparaat.

Behuizing / omkasting en vormgeving

Luchtreinigers met een metalen behuizing zijn gemaakt om te functioneren in een professionele omgeving. Voor standaard toepassingen in huis of kantoor voldoet een luchtreiniger met een kunststof behuizing prima aan de wens. In drukke ruimtes zoals kantoorafdelingen, wachtkamers, praktijkruimtes en behandelkamers is het gebruik van een professionele luchtreiniger sterk aan te bevelen.

In huis kunt u kiezen tussen luchtreinigers met uiteenlopende vormen en maten. Wij adviseren om op de eerste plaats naar de prestaties van de luchtreiniger te kijken voordat u kiest voor het model dat u het meest bevalt. Na het vergelijken van de prestaties kiest u natuurlijk voor dat model dat mooi in uw interieur staat. Rechthoekig, cilindrisch, hoog, laag, kies uw favoriete luchtreiniger als statement in de kamer.