Home Luchtkwaliteit Vochtprobleem Hoeveelheid regen meten
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
011-515389 info@airsain.be
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Hoeveelheid regen meten

AirSain voor uw weermeter!

Weerstations en regenmeters

Regen, neerslag, we leven in een vochtig klimaat

We leven in een nat, vochtig land. Vanwege het zeeklimaat is veel vocht in de lucht aanwezig. Door de wisselwerking van diverse luchtstromingen ontstaan neerslaggebieden. Vanwege het gematigde klimaat bestaat de neerslag doorgaans uit regen. We hebben een haat-liefde verhouding met de regenval in ons land. Enerzijds ervaren we veel hinder tijdens de kille, barre weersomstandigheden. Anderzijds danken we onze mooie natuurrijke, groene omgeving ook aan de regelmatige regenval. Met name boeren en tuinders profiteren volop van de grote hoeveelheid neerslag omdat gewassen volop groeien en bloeien in het vochtige klimaat.

Regen meten. Weerstations voor meten temperatuur, neerslag, luchtdruk, luchtvochtigheid

Mensen interesseren zich steeds vaker in het verloop van de weersomstandigheden. In veel huishoudens vinden we dan ook één of meerdere weerstations in huis. Weerstations zijn vaak uitgerust met weersvoorspelling en geven informatie over de binnentemperatuur, buitentemperatuur, luchtdruk en luchtvochtigheid. Uitgebreide weerstations voorzien u ook van informatie over windkracht, windrichting en hoeveelheid regen.

Een regenmeter bepaalt de hoeveelheid neerslag

De hoeveelheid regen wordt gemeten met een regenmeter. Dit eenvoudige, maar betrouwbare instrument meet de hoeveelheid regen dat gedurende een bepaalde tijd valt. Deze hoeveelheid regen is interessant voor alle mensen die zich in algemene zin interesseren in de weersomstandigheden. Tuinliefhebbers zijn graag op de hoogte van de hoeveelheid regen dat gevallen is. Maar vooral voor mensen die beroepsmatig afhankelijk zijn van de hoeveelheid neerslag is een regenmeter een onmisbaar instrument.

Nieuwsdiensten geven achteraf enkel per streek of gebied aan hoeveel regen er gemiddeld gevallen is. De verschillen in hoeveelheid regen kunnen plaatselijk zeer uiteenlopen. Vooral de hoeveelheid neerslag na onweersbuien kan plaatselijk zeer verschillen.

Neerslag meten belangrijk voor land, tuin, gewassen

Voor met name tuinders, akkerbouwers, veehouders en wegenbouwers  is de hoeveelheid regen van belang voor het uitoefenen van het vak en het afleveren van kwaliteitswerk. Regenmeters geven direct aan hoeveel vocht er gevallen is. Door het aflezen van de regenmeter kan men de werkzaamheden afstemmen. Moet ik sproeien? Is de grond drassig? Enkele vragen die dagelijks opkomen bij mensen werkzaam in de landbouw en tuinbouw.

Diverse regenmeters en weerstations

Een regenmeter meet eenvoudig de hoeveelheid regenval. In één oogopslag weet u hoeveel regen gevallen is. Enkele regenmeters hebben zelfs een geheugenfunctie waarmee de hoeveelheid neerslag van de laatste paar dagen bekeken kan worden. Regenmeters zorgen ervoor dat u overzicht houdt in de weersomstandigheden. Het meten van de hoeveelheid regen is van toegevoegde waarde op elk willekeurig weerstation. Naast temperatuur en luchtdruk kan voortaan ook de hoeveelheid neerslag bekeken worden.

Meer lezen over weerstations en vochtmeters?

 

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen